خودرو

بررسی صفر تا صد انتقال سند خودرو و مراحل آن

انتقال سند خودرو
5
(1)

انتقال سند خودرو | در دنیای امروز با توجه به افزایش تعداد خودروها، میزان خرید، فروش و نقل و انتقال آن نیز افزایش چشمگیری داشته و یکی از رایج‌ترین معاملات در بین مردم به حساب می‌آید. طرفین معامله در خرید و فروش خودرو، باید در نظر داشته باشند که مراحل انتقال سند خودرو شامل نکات ریز و مهمی است که رعایت همه آن‌ها الزامی است، تا هیچ مشکلی برای فروشنده و خریدار ایجاد نگردد.

بر اساس قانون کشور، تا زمانی که سند قطعی خودرو در دفتر اسناد رسمی ثبت نشده باشد، مالکیت خودرو همچنان به فروشنده تعلق دارد. به همین دلیل خریدار باید بلافاصله پس از تعویض پلاک برای ثبت رسمی سند خودرو اقدام کند، در غیر این صورت برای فروش آن دچار مشکل می‌شود. در ادامه این مقاله ما به بررسی جامع این موضوع می‌پردازیم پس با ما همراه باشید.

مراحل نقل و انتقال سند خودرو

  • اولین و مهم‌ترین مرحله تنظیم قرارداد است.
  • مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو مرحله دوم از انتقال سند خودرو است.
  • مراجعه به دفاتر اسناد رسمی کشور جهت ثبت سند به نام خریدار، مرحله سوم این امر است. ‌
  • آخرین مرحله هم تنظیم قرارداد نقل و انتقال خودرو است.

منظور از تنظیم قرارداد چیست؟

در نقل و انتقال سند خودرو ابتدا فروشنده و خریدار باید قراردادی میان خود، تنظیم کنند تا در راستای آن اصول انجام معامله با توافق طرفین به امضا برسد. در قرارداد اطلاعاتی از قبیل: مشخصات کامل خودرو مورد معامله (مانند رنگ، مدل، وسایل موجود، تک سوخت یا گازسوز بودن آن و…)، قیمت توافق شده، نحوه پرداخت هزینه توسط خریدار، زمان تعویض پلاک خودرو و… مشخص و درج می‌شود.

نکته مهم در هنگام تنظیم قرارداد این است که شماره شاسی، شماره موتور و پوسته سرسیلندر را با شماره‌های درج شده در کارت خودرو و برگه سبز آن از لحاظ صحت اطلاعات تطبیق دهید.

انتقال سند خودرو

مقالات پیشنهادی: تعویض موتور خودرو

بهترین ردیاب خودرو

مراجعه به مرکز تعویض پلاک

پس از این که قرارداد بین طرفین معامله تنظیم شد، باید برای تعویض پلاک خودرو به مراکز آن مراجعه کنید. فقط به یاد داشته باشید که برای تعویض پلاک خودرو حضور فروشنده و خریدار در مرکز تعویض پلاک الزامی است.

اگر به هر دلیلی این امکان وجود نداشت، فروشنده با دادن وکالت به خریدار می‌تواند اختیار تعویض پلاک را به او بدهد و پس از آن برای انتقال سند خودرو در دفترخانه حضور داشته باشد. اما در صورتی‌ که حضور فروشنده در دفترخانه نیز مقدور نباشد، می‌تواند با دادن وکالت به خریدار باقی کارها را نیز بر عهده او بگذارد.

مرحله تعویض پلاک خودرو باید قبل از انتقال سند و بعد از امضای قرارداد انجام شود. زیرا اگر تعویض پلاک انجام نشده باشد بعد از انتقال سند هر تخلفی که با ماشین صورت گیرد به نام صاحب پلاک یعنی فروشنده خواهد بود؛ بنابراین امکان انتقال سند خودرو بدون ارائه برگه تعویض پلاک وجود ندارد.

همانطور که گفتیم حتی اگر فروشنده به هر دلیلی نتواند در زمان تعویض پلاک حضور داشته باشد باید وکالت انجام آن را به خریدار بدهد.

ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی کشور

در مرحله سوم از انتقال سند خودرو، فروشنده به همراه خریدار باید به دفاتر استاد رسمی کشور برای ثبت قطعی سند مراجعه کنند.

 

انتقال سند خودرو در ایران

مدارک مورد نیاز برای انتقال سند خودرو

  • اولین و مهم‌ترین مدرک موردنیاز، ارائه برگ سبز جدید و تأییدیه نقل و انتقال خودرو است.
  • ارائه بنچاق قبلی و یا برگ کمپانی خودرو نیز برای انتقال آن الزامی است.
  • ارائه اصل مدارک شناسایی طرفین معامله از دیگر مدارک موردنیاز است.
  • بیمه‌ نامه شخص ثالث خودرو نیز باید ارائه شود.
  • کارت سوخت خودرو باید به خریدار تحویل گردد.

مراحل و مدارک موردنیاز جهت تعویض پلاک

  • دریافت فرم و برگه بازدید فنی و تأیید اصالت به وسیله کارشناس مرکز.
  • دریافت برگه عدم خلافی خودرو.
  • واریز فیش به نام خزانه ‌داری کل کشور.
  • کسب تأییدیه نقل و انتقال سند مالکیت خودرو.
  • تعویض پلاک قبلی و نصب پلاک جدید خودرو.
  • برگ سبز خودرو یا سند مالکیت.
  • ارائه مدارک شناسایی طرفین معامله
  • ارائه برگ معاینه فنی خودرو
  • در نهایت ارائه برگه عدم خلافی جزو مدارک مهم و موردنیاز برای تعویض پلاک خودرو هستند.

(این مراحل را در محتوای مخصوص آن توضیح داده‌ایم)

هزینه مراحل نقل و انتقال سند ماشین چقدر است؟

مراحل و بخش‌های مختلف انتقال سند خودرو دارای هزینه‌هایی است. برخی از هزینه‌های انتقال سند بر عهده خریدار و برخی دیگر بر عهده فروشنده و خریدار است که مشترکاباید پرداخت کنند. هزینه‌های نقل و انتقال سند با توجه به مدل و نوع خودرو متفاوت و متغیر است. هزینه‌های نقل و انتقال سند عبارت‌اند از:

  • بخشی از هزینه‌های انتقال سند خودرو مربوط به دولت است که شامل حق‌الثبت و مالیات نقل و انتقال می‌شود و باید توسط فروشنده پرداخت گردد.
  • بخش دیگری از هزینه‌ها مربوط به دفترخانه است که باید تحت عنوان حق ‌التحریر توسط خریدار و فروشنده به طور مشترک پرداخت شود.

با تمام این تفاسیر ممکن است توافق بین طرفین معامله برای پرداخت هزینه‌ها به گونه دیگری باشد که اجرای آن منعی ندارد، زیرا با توجه به توافق فروشنده و خریدار انجام می‌شود. همانطور که گفتیم هزینه‌های نقل و انتقال سند در مورد هر خودرویی بر اساس مدل آن متفاوت است.

نقل و انتقال سند ماشین

توصیه‌هایی کاربردی و مهم برای نقل و انتقال سند

بهتر است که طبق قانون عمل کنید.

در مورد انجام معاملاتی مانند نقل و انتقال سند خودرو بهتر است طبق قانون عمل کنید. حتی اگر با دوست، آشنا و فامیل برای خرید خودرو معامله می‌کنید، تمام مراحل قانونی آن را رعایت کنید تا در آینده دچار مشکل قانونی جدی نشوید.

حتماً قرارداد بنویسید.

پیش از انجام معامله رسمی، نوشتن قرارداد یا قولنامه را فراموش نکنید و تمام جزئیات مربوط به خرید و فروش خودرو مورد معامله را در قرارداد درج کنید. زیرا اگر در هنگام ثبت رسمی سند یا بعد از آن مشکل حقوقی برای شما پیش آمد کند، می‌توانید به قولنامه رجوع کنید. اما اگر قولنامه وجود نداشته باشد دچار مشکل جدی می‌شوید.

حتماً وکالت‌نامه را بررسی کنید.

طبق قانون ایران هیچ‌کس نمی‌تواند بدون اجازه مالک یا بدون داشتن وکالت ‌نامه از مالک خودرو آن را بفروشد. پس اگر شما خودرو را از دلال می‌خرید، بهتر است حتماً وکالت‌ نامه او را به طور کامل بررسی و از صحت آن اطمینان حاصل کنید.

اگر به فروشنده خودرو شک دارید بلافاصله معامله را فسخ کنید.

در صورتی که شما خودرو را از دلال یا واسطه‌ خریده‌اید و بعد از آن متوجه شدید که وکالت‌ نامه از مالک اصلی نداشته، باید به دلیل فروش مال غیر و کلاهبرداری از او به دادگاه شکایت کنید و معامله را فسخ نمایید.

مدارک مربوط به پرداخت وجه را نزد خود نگه‌دارید.

در صورتی که شما وجه معامله را پرداخت کرده‌اید ولی فروشنده راضی به سند زدن آن نمی‌شود، باید مدارکی مبنی بر خرید خودرو مانند قولنامه و مدارک پرداخت وجه را به مراجع قضایی ارائه کنید و داد خواستی برای الزام فروشنده تنظیم کنید. دادگاه پس از بررسی مدارک شما، فروشنده را ملزم به انتقال سند می‌کند و اگر باز هم فروشنده امتناع کند، دادگاه نماینده‌ای قانونی برای انجام این کار تعیین می‌کند تا خودرو را به نام شما سند بزند.  

در وکالت ‌نامه خود برای انتقال سند بازه زمانی تعیین کنید.

اگر شما نمی‌توانید برای انتقال سند، خودتان در دفتر اسناد رسمی حاضر شوید و مجبور به دادن وکالت‌ نامه به خریدار هستید، بهتر است حتماً در وکالت ‌نامه خود تاریخ انقضا وکالت‌ نامه را ذکر کنید تا خریدار فقط در زمان تعیین شده برای انتقال سند مراجعه کند.

خودرو را باید در دفاتر اسناد رسمی سند بزنید.

همانطور که گفتیم پس از انجام تعویض پلاک نوبت به ثبت سند قطعی می‌رسد. در این مورد باید توجه داشته باشید که سند خودرو را نیز مانند هر سند و معامله دیگری باید در دفتر اسناد رسمی کشور به ثبت برسانید. هزینه انتقال سند خودرو که دفترخانه می‌گیرد با توجه به مدل خودرو، خارجی یا داخلی بودن آن، سال تولید و قیمت آن تعیین و محاسبه می‌گردد. در این مبلغ موارد دیگری مانند مالیات نقل و انتقال، حق ثبت، حق‌التحریر، مالیات بر ارزش‌افزوده و هزینه صدور الکترونیکی سند هم در نظر گرفته می‌شود. قانوناً پرداخت این مبلغ بر عهده فروشنده است اما گاهی طبق توافق طرفین مشترکاً آن را پرداخت می‌کنند.

بهتر است خودرویی که سند دفتر‌خانه‌ای ندارد، خریداری نکنید.

اگر یک خودرو بدون ثبت دفترخانه‌ای چند بار فروخته شود و نفر آخر بخواهد برای گرفتن سند دفترخانه‌ای اقدام کند، باید برای ثبت سند به تمام مالکان قبلی مراجعه کند. به همین دلیل خرید خودروی دست دوم بدون داشتن سند دفترخانه‌ای کار عاقلانه‌ای نیست.

شما با استفاده از این  8 نکته طلایی می‌توانید در نقل و انتقال سند خودرو خود از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید و با خیالی آسوده ماشین مورد نظرتان را خریداری کنید.

تعویض پلاک چگونه انجام می‌شود و چه تفاوتی با استعلام پلاک دارد؟

گاهی ممکن است شما به‌عنوان فروشنده خودرو نتوانید در زمان تعویض پلاک حضور داشته باشید و به خریدار وکالت دهید تا تعویض پلاک را انجام دهد. پس از دادن وکالت ‌نامه باید آن را پیگیری کنید تا متوجه شوید خریدار فک پلاک را انجام داده است یا خیر. برای پیگیری این امر باید به سایت پلیس راهور مراجعه کنید و با وارد کردن کد ملی خود یا خریدار می‌توانید اطلاعات مربوط به فک پلاک خودرو را مشاهده کنید. بررسی فک پلاک با استعلام پلاک خودرو که از طرف خریدار انجام می‌شود، کاملاً متفاوت است. استعلام پلاک باید قبل از نوشتن و امضای قولنامه انجام شود. شما به‌عنوان خریدار با انجام استعلام پلاک از سرقتی بودن ماشین و یا هر مشکل دیگری که مربوط به آن پلاک باشد مطلع می‌شوید.

جمع بندی بررسی انتقال سند خودرو

ما در این مقاله به بررسی کامل صفر تا صد نقل و انتقال سند خودرو پرداختیم با شرایط، مراحل و مدارک آن آشنا شدیم. همانطور که گفتیم پس از خرید و یا فروش خودرو، سند آن باید به نام مالک جدید و یا خریدار منتقل گردد تا مالکیت خودرو برای مالک جدید قابل اثبات باشد. سند زدن خودرو به ویژه برای خرید خودروهای دست دو، مهم‌ترین مرحله خرید محسوب می‌گردد. مراحل انتقال سند شامل تنظیم و یا عقد قرارداد اولیه بین طرفین معامله، تعویض پلاک خودرو و ثبت قطعی و رسمی سند در دفترخانه می‌شود. مهم‌ترین و حیاتی‌ترین بخش در این ‌گونه معاملات تنظیم قرارداد اولیه است که اهمیت ویژه‌ای دارد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد اطلاعات بیشتر

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 1

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *