خودرو

استعلام خودرو توقیفی و روش رفع توقیف خودرو

استعلام خودرو توقیفی
4.5
(24)

در بررسی استعلام خودرو توقیفی باید گفت احتمالا برای شما هم پیش آمده که خودروی خود را در جایی پارک کرده‌اید و وقتی برمی‌گردید متوجه می‌شوید که خودرو در سر جای خود نیست و توقیف شده است یا شاید هم خودتان یا یکی از اطرافیانتان تصمیم گرفته‌ خودرویی خریداری کند اما بعد از آنکه استعلام گرفته‌اید، مشخص شده که خودرو توقیفی است.

در هر دوی این حالت‌ها شما حق خرید و فروش خودرو را ندارید چون این خودرو توقیف شده است. در ادامه این مطلب می‌خواهیم بیشتر درباره توقیف خودرو و استعلام گرفتن خودرو توقیفی صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا به سوالات احتمالی شما پاسخ دهیم.

نکته مهم: 

این مطلب صرفا جنبه آموزشی و عمومی دارد و تلاش ما در بروز نگهداشتن آن می‌باشد اما همراهان عزیز ردیاب من با شماره تماس موجود در وب سایت فقط در خصوص خرید ردیاب و مشاوره خرید ردیاب در ارتباط باشید، سوالات در خصوص مقالات عمومی و آموزشی را پاسخگو نیستیم. با تشکر 

توقیف خودرو به چه معناست؟

گفتیم که توقیف خودرو یعنی شما به دلایل مختلفی اجازه فروش، انتقال به غیر و یا در مواردی حق استفاده از آن را نداشته باشید. بنابراین توقیف خودرو به دو دسته تقسیم می‌شود.

1. توقیف خودرو قانونی

زمانی که خودرو به صورت قانونی توقیف می‌شود، خودرو به پارکینگ نمی‌رود و می‌توان از آن استفاده کرد اما شخص امکان فروش آن را ندارد و نمی‌تواند آن را به نام شخص دیگری بزند. معمولا وقتی فرد بدهکار باشد مثلا مهریه همسرش را نداده باشد، طلبکار (همسر) می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و دستور توقیف قانونی خودرو را بگیرد تا وقتی که بدهی (مهریه) پرداخت شود.

در استعلام خودرو توقیفی، اگر صاحب ماشین بدهی را پرداخت نکند، طلبکار می‌تواند درخواست توقیف فیزیکی خودرو را هم بدهد. البته برای توقیف فیزیکی، حتما طلبکار باید از دادگاه تقاضا کند وگرنه دادگاه این کار را انجام نمی‌دهد.

مقاله پیشنهادی: مدارک لازم جهت تمدید گواهینامه

استعلام و پرداخت خلافی خودرو

2. توقیف فیزیکی خودرو

در توقیف فیزیکی صاحب خودرو علاوه بر آنکه حق فروش یا انتقال مالکیت آن را ندارد، حق استفاده از خودرو را نیز ندارد. در این حالت ممکن است بنا به دلایل مختلفی خودرو به پارکینگ منتقل شده باشد.

استعلام خودرو توقیفی

استعلام خودرو توقیفی: از دلایل توقیف خودرو

دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است بر اساس آنها، خودرو توقیف گردد. در ادامه برخی از این دلایل را نام می‌بریم.

1) تصادف منجر به فوت یا جرح

اگر خودر به عابر پیاده و یا یک خودروی دیگر بزند، اگر منجر به فوت شخص یا صدمه دیدن او شود، خودرو توقیف و به پارکنیگ منتقل خواهد شد.

2) فقدان بیمه شخص ثالث

اگر پلیس از صاحب خودرو مدارک بخواهد و صاحب خودرو بیمه شخص ثالث نداشته باشد که ارائه دهد یا اعتبار بیمه منقضی شده و آن را تمدید نکرده باشد، پلیس خودرو را توقیف خواهد کرد.

3) به همراه نداشتن مدارک خودرو یا رانندگی بدون گواهینامه

اگر پلیس خودرو را متوقف کرده و مدارک بخواهد، اگر صاحب خودرو کارت ماشین و گواهینامه رانندگی خود را همراه نداشته باشد، پلیس خودرو را توقیف و به پارکینگ منتقل خواهد کرد. اگر پلیس استعلام گرفته و متوجه شود راننده فاقد گواهینامه است نیز خودرو را توقیف خواهد کرد.

4) نداشتن حالت طبیعی یا مصرف داروهای روان‌گردان

اگر پلیس خودرو را متوقف کرده و متوجه شود راننده حالت طبیعی ندارد، اولین اقدام او توقیف خودرو و انتقال آن به پارکینگ است. مجازات‌های دیگری هم دارد که خارج از بحث ماست.

5) انجام همزمان دو تخلف

از دیگر دلایل توقیف خودرو که موجب می‌شود صاحب خودرو نیاز به استعلام خودرو توقیفی پیدا کند، انجام دادن همزمان دو تخلف است. اگر راننده همزمان دو تخلف انجام دهد، مثلا وارد خیابان یک‌طرفه شود و حرکات نمایشی انجام دهد و چراغ ‌قرمز را هم رد کند حتما خودرو توقیف خواهد شد.

6) جمع مبالغ جریمه از سقف مشخصی بگذرد

در حال حاضر سقف مجموع جریمه‌ها یک میلیون تومان است. اگر جمع جریمه‌های خودرو به یک میلیون تومان برسد و پلیس راهور هم ابلاغیه فرستاده باشد، اگر صاحب خودرو ظرف یک ماه پس از ابلاغیه اقدام به پرداخت جریمه نکند، خودرو توقیف و به پارکینگ انتقال داده خواهد شد.

استعلام خودرو توقیفی

7) استعلام خودرو توقیفی: مخدوش کردن پلاک خودرو یا پوشاندن آن

بسیاری از افراد برای دور زدن قانون منع تردد، پلاکشان را مخدوش می‌کنند یا می‌پوشانند تا دوربین پلاک‌خوان آن را تشخیص ندهد. البته تخلفات دیگری هم ممکن است با مخدوش کردن پلاک رخ دهد به همین دلیل اگر فردی پلاک خودرو را مخدوش کند، ارقام آن را تغییر دهد، با چیزی روی آن را پوشانده یا به‌ طور کامل آن را بردارد، وقتی پلیس راهور متوجه این موضوع شود بی‌درنگ خودرو را توقیف خواهد کرد.

8) بدهکار بودن به کسی

در ابتدا اشاره کردیم که ممکن است که خودرو به ‌علت بدهی توقیف شود. این نوع از توقیف خودرو با حکم قضایی صورت می‌گیرد و ارتباطی به پلیس راهور ندارد. به عبارتی وقتی شما استعلام خودرو توقیف شده را می‌گیرید، متوجه می‌شوید که خودرو به دلیل چک برگشتی و یا مهریه به اجرا گذاشته شده توقیف شده است.

البته در این نوع توقیف، خودرو به پارکینگ منتقل نمی‌شود، مگر آنکه شاکی تقاضای توقف فیزیکی خودرو را بکند.

استعلام خودرو توقیفی

استعلام خودرو توقیفی زمانی انجام می‌گیرد که صاحب خودرو اطلاع ندارد خودرو توقیف شده است. مثلا جایی آن را پارک کرده و وقتی برگشته سرجایش نبوده است. همچنین امکان دارد به تازگی ماشین را خریده و شک دارد که خودرو توقیفی است یا نه. برای استعلام گرفتن راه‌های متعددی وجود دارد مثل تماس با پلیس 110 یا پیامک کردن شماره پلاک ماشین بدون حروف به شماره ۳۰۰۰۵۳۵۳ . در این حالت اگر خودرو توقیفی باشد فرد مطلع خواهد شد.

مراحل استعلام خودرو توقیفی:

در بالا اشاره کردیم که برای گرفتن استعلام خودرو راه‌های متعددی وجود دارد. در ادامه این راه‌ها را به تفصیل توضیح خواهیم داد.

1. استعلام خودرو توقیفی از طریق تماس با 110

معمولا زمانی که خودرو خوی را بد جا پارک کرده باشید به خصوص جاهایی که تابلوی «پارک ممنوع؛ حمل با جرثقیل» دارد، خودرو شما توقیف می‌شود. در این حالت برای اطمینان از جابه‌جایی اتومبیل به پارکینگ پلیس، باید با ۱۱۰ تماس بگیرید. پس از تماس می‌توانید مطمئن شوید که به پارکینگ منتقل شده است. اگر خودرو به پارکینگ راهور منتقل شده بود، حتما نام و آدرس پارکینگ را از اپراتور ۱۱۰ جویا شوید.

البته برای استعلام خودرو توقیف شده می‌توانید به شماره ۳۰۰۰۵۳۵۳ هم پیامک زده و تنها اعداد پلاک خودرو را یادداشت کنید تا از وضعیت توقیفی خودروی خود اطلاع پیدا کنید. به عنوان مثال اگر پلاک خودرو شما «16ب526 ایران33» باشد، باید آن را به صورت 1652633 به شماره فوق ارسال کنید. 

2. آماده کردن مدارک خلافی خودرو و مراجعه به پارکینگ راهور 120

پس از استعلام خودرو توقیفی، باید اقدام به ترخیص خودرو خود کنید. برای اینکار بهتر است هرچه زودتر یعنی فردای روز توقیف و در ساعات اولیه کاری اقدام کنید تا هزینه کمتری برای پارکینگ پرداخت نمایید.  در قدم اول مدارک شخصی و مدارک خودرو را آماده و یک نسخه کپی از آن‌ها تهیه کنید. توجه داشته باشید که برای ترخیص خودرو حضور شخص مالک الزامی است و اگر مالک توان مراجعه حضوری را ندارد، لازم است حتما به یک فرد دیگر وکالت نامه اعطا کند.

مدارک لازم برای ترخیص از قرار زیر است:

  • شناسنامه صاحب خودرو
  • کارت ملی صاحب خودرو
  • گواهینامه
  • کارت خودرو توقیفی
  • کارت ملی وکیل (اگر صاحب خودرو وکیل داشت)
  • بیمه نامه خودرو توقیفی
  • مدارک خلافی ماشین توقیفی
  • برگ سبز خودرو توقیفی

سپس باید به پارکینگ مراجعه کرده و برگه توقیف خودرو و برگه جریمه را که همراه با آن است را دریافت کنید. توجه داشته باشید که در زمان گرفتن این برگه‌ها بپرسید که به کدام اداره ترخیص باید مراجعه کنید. وقتی که به ستاد ترخیص مراجعه می‌کنید، لازم است برای مدارک خود یک پوشه تهیه کنید. پوشه‌ها رنگ‌‌های مختلفی دارند که این رنگ بر اساس نوع تخلف تعیین می‌شود.

3. استعلام خلافی خودرو توقیفی و واریز آن

مرحله بعدی برای استعلام خودرو توقیفی، تهیه تاییدیه عدم خلافی است. برای این کار باید لیست خلافی خودرو را دفاتر پلیس +10 تهیه کنید. باید بدانید که هزینه پارکینگ خودرو توقیفی نیز به عهده شما است. درصورتی که خودروی شما خلافی داشته باشد لازم است آن را پرداخت کنید.

یکی از راه‌های پرداخت خلافی، مراجعه حضوری به یکی از دفاتر پلیس +10 است. همچنین می‌توانید برای پرداخت خلافی به صورت غیرحضوری به سایت راهور مراجعه نمایید. برای این کار باید در وهله اول در سامانه سخا ثبت ‌نام‌ کرده و رمز عبور سخا و بارکد کارت ماشین خود را در دسترس داشته باشید. سپس می‌توانید خلافی خودرو را بدون پرداخت هزینه مشاهده و پرداخت نمایید.

4. استعلام خودرو توقیفی با مراجعه به دفاتر پلیس + ۱۰

ساده‌ترین و سریع‌ترین راه برای استعلام خلافی خودرو مراجعه به مراکز پلیس + ۱۰ به صورت حضوری است. همچنین همانطور که در بالا اشاره شد، می‌توانید در این مراکز میزان خلافی خودرو خود را دریافت و در صورت وجود خلافی آن را پرداخت کنید. برای این کار حتما باید کارت خودرو را به همراه داشته باشید.

وقتی جریمه را پرداخت و برگه عدم خلافی را همراه با کپی آن تهیه کردید حالا باید آن را جهت ترخیص خودرو از پارکینگ نیروی انتظامی ارائه دهید.

5. تسویه عوارض شهرداری خودرو

برای آنکه خودرو خود را از پارکینگ ترخیص کنید، باید علاوه بر ارائه گواهی عدم خلافی، برگه تسویه عوارض شهرداری را نیز به همراه داشته باشید. برای دریافت این این برگه تسویه باید به صورت اینترنتی به سایت شهرداری شهر سکونت خود مراجعه کنید.

میزان عوارض شهرداری بستگی به نوع خودرو و تاثیری که بر محیط زیست دارد، متفاوت است. چنانچه خودرو در محیط شهری متوقف شده‌ باشد، برگه عوارض شهرداری و رسید پرداخت آن یکی از مدارک لازم جهت ترخیص خودرو است.

6. رجوع به اداره ترخیص خودرو خلافی

مرحله دیگری که برای استعلام خودرو توقیفی باید انجام دهید، مراجعه کردن به اداره ترخیص خودرو است. در این اداره به شما یک برگه ترخیص داده می‌شود تا آن را به پر کنید. پس از تکمیل فرم، تمامی مراحلی که لازم است طی کنید تا خودروی شما ترخیص شود، توسط اپراتورها و کارمندان به شما توضیح داده می‌شود.  در نهایت اگر مدارک شما تکمیل باشد، باید هزینه جرثقیل و پارکینگ را به صورت کامل پرداخت کنید تا نامه (مجوز) ترخیص برای شما صادر گردد.

7. مراجعه به پارکینگ نیروی انتظامی و تحویل گرفتن خودرو

و در نهایت آخرین کاری که پس از استعلام خودرو توقیف شده باید انجام دهید، مراجعه نمودن به پارکینگ نیروی انتظامی و تحویل گرفتن خودرو توقیفی خود است. در زمان تحویل گرفتن خودرو توقیف شده حتما دور تا دور بدنه خودرو و سیستم تعلیق آن را چک کنید تا آسیبی به آن وارد نشده باشد. زیرا اگر آسیبی به خودرو در حین توقیف آن وارد شده باشد، می‌توانید خسارت آن را از نیروی انتظامی دریافت نمایید.

سخن نهایی در استعلام خودرو توقیفی

زمانی که شما خودرو خود را بدجا پارک کنید مخصوصا اگر تابلوی «پارک ممنوع؛ حمل با جرثقیل» وجود داشته باشد، وقتی برگردید متوجه خواهید شد که خودرو شما توقیف شده است. همچنین اگر بخواهید خودرویی خریداری کنید باید حتما قبل از خرید و انتقال سند، استعلام خودرو را بگیرید تا مطمئن شوید که توقیفی نباشد. برای دریافت این استعلام باید مراحلی که در این مطلب بیان شد را طی نمایید.

نکته مهم: این مقاله صرفا جنبه آموزشی دارد و ردیاب من در خصوص پاسخ به سوالات شما بزرگواران مسئول نیست، هدف ما از تولید مقالات عمومی کمک به شما کاربران عزیز جهت رسیدن به نتیجه است همچنین در خصوص بروزرسانی مطالب تلاش داریم، اگر شما نیز نظراتی دارید یا موردی دچار تغییر شده است بفرمایید تا اصلاحات انجام شود.

سوالات متداول

مدارک مورد نیاز در راستای گرفتن خودرو از توقیف چیست؟

کارت ماشین، برگ سبز خودرو، بیمه‌نامه شخص ثالث، برگه معاینه فنی خودرو، کارت ملی، برگه عدم خلافی شناسنامه، گواهینامه، برگه مفاصا حساب عوارض شهرداری،

توقیف خودرو چرا اتفاق می‌افتد؟

توقیف خودرو یعنی شما به دلایل متفاوتی که در مقاله به آنها اشاره شد حق فروش، انتقال به غیر یا استفاده از خودرو را ندارید تا زمانی که توقیفی خودرو برطرف شود.

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4.5 / 5. شمارش آرا: 24

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *