ردیاب

AGPS چیست، معرفی کامل این تکنولوژی   

تعریف فناوری AGPS
5
(2)

مقدمه: AGPS چیست، معرفی کامل این تکنولوژی : دستیابی به موقعیت مکانی اتومبیل در موارد بحرانی مانند سرقت، دلیل اصلی افزایش محبوبیت نرم‌افزارهای ردیاب است. مطمئناً اغلب کاربران با نام GPS یا سیستم موقعیت‌یاب جهانی آشنا هستند. پیشگیری از سرقت و امکان ردیابی وسایل، موجب محبوبیت این سیستم شد. نرم‌افزار جی‌پی‌اس را می‌توان بر روی ماشین یا گوشی همراه استفاده نمود.

استفاده از این نرم‌افزار بسیاری از مشکلات و دغدغه‌های کاربران را حل کرد. امروزه، فناوری نوینی با نام AGPS در دسترس وجود دارد که با نام بازوی راست جی‌پی‌اس شناخته می‌شود. برای اینکه بدانید AGPS چیست، در این مقاله با ما همراه باشید.

معرفی کامل فناوری AGPS

در حقیقت AGPS  به معنی نیروی کمکی سیستم ردیاب جهانی (GPS) است. با استفاده از این فناوری می‌توان در مدت‌ زمان بسیار کوتاه، موقعیت مکانی دقیق را تعیین کرد. هنگامی‌که از سیستم موقعیت‌یاب استفاده می‌کنید، اتفاقات زیاد تنها در چند لحظه رخ می‌دهد که از دید شما پنهان است.

با روشن کردن سیستم GPS خودرو، دستگاه گیرنده برای اینکه بتواند خودرو موردنظر شما را پیدا کند، باید با ماهواره‌ها ارتباط برقرار کند. پس از دریافت اطلاعات دقیق، موقعیت وسیله موردنظر بر روی گوشی یا سیستم ردیاب اتومبیل شما نمایش داده خواهد شد.

باید بدانید که ماهواره‌های GPS، در مدار اطراف زمین در حال گردش بوده و به‌صورت لحظه‌ای و دائمی اطلاعاتی را به سیستم‌های زمینی خود ارسال می‌کنند؛ اما ممکن است در برخی موارد، این ماهواره‌ها در دسترس نباشند یا اینکه سیستم‌های موقعیت‌یاب نتواند اطلاعات را به‌سرعت پردازش کنند.

مهم‌ترین نکته‌ای که باید بدانید این است که سیستم GPS باید بتواند نزدیک‌ترین ماهواره به‌وسیله موردنظر را شناسایی کند تا بتواند موقعیت را به‌سرعت و با دقت بالاتر نشان دهد. همان‌طور که اشاره کردیم، ممکن است در همه این موارد موجب اختلال در روند ردیابی شده و سیستم قادر به تعیین موقعیت موردنظر نباشد.

برای اینکه مشخص شود مزیت استفاده از AGPS چیست ، از یک مثال استفاده می‌کنیم. برای مثال، امکان دارد وسیله موردنظر یا ماهواره در نقطه کور قرارگرفته باشد. بعلاوه، وجود ساختمان‌های بلند در اطراف دستگاه گیرنده، می‌تواند سیگنال‌های دریافتی را ضعیف کرده و موقعیت‌یابی را با مشکل مواجه کند.

مدت‌زمانی که ماهواره جی‌پی‌اس صرف تحلیلی و تصمیم‌گیری برای یافتن ماهواره نزدیک‌تر و ارسال اطلاعات دقیق به گیرنده می‌کند، TTFF نامیده می‌شود. دقیقا در همین مرحله است که استفاده از فناوری ضرورت پیدا می‌کند. هدف از ورود این فناوری به سیستم‌های موقعیت‌یاب، کاهش زمان تحلیل اطلاعات و افزایش دقت در ردیابی است.

عملکرد سیستم AGPS  چگونه است؟

علاوه بر انواع سیستم‌های ردیاب، آنتن سرویس‌دهنده تمام گوشی‌های همراه نیز از فناوری جی‌پی‌اس استفاده می‌کند. این دستگاه‌ها، به‌صورت دائمی در حال دریافت اطلاعات ماهواره‌ای و تحلیل آن هستند. دقیقا، همان زمان که سیستم GPS نمی‌تواند تشخیص دهد که ازنظر موقعیتی کدام ماهواره به‌وسیله موردنظر نزدیک است، سیستم AGPS  وارد میدان می‌شود. این فناوری، به سیستم موقعیت‌یاب کمک می‌کند تا مناسب‌ترین ماهواره را برای اتصال و دریافت اطلاعات انتخاب کند.

با اطمینان می‌توان گفت که استفاده از آنتن‌های سرویس‌دهنده تلفن‌های هوشمند، نوعی راه میانبر برای ردیابی وسایل مختلف و دریافت اطلاعات است. با استفاده از این تقلب حرفه‌ای و کاربری می‌توان زمان لازم برای تحلیل اطلاعات توسط سیستم موقعیت‌یاب جهانی (زمان TTFF) کاهش داد. درنتیجه، هیچ زمان اضافی برای یافتن ماهواره مناسب و ارسال اطلاعات دقیق هدر نمی‌رود و نوعی صرفه‌جویی زمانی ایجاد می‌شود.

البته به یاد داشته باشید طراحی فناوری AGPS  به این صورت نیست که این سیستم برای دریافت اطلاعات به گوشی کاربران دسترسی داشته باشد، بلکه با استفاده از اینترنت می‌توان از سیگنال‌های موقعیت‌یابی ارسال‌شده توسط تلفن‌های هوشمند استفاده کند. به همین دلیل، برای به‌کارگیری این فناوری، وجود اینترنت پرسرعت یک ضرورت اساسی به‌حساب می‌آید.

توضیحاتی در خصوص فناوری AGPS

تفاوت‌های عملکرد GPS و AGPS  چیست؟

در سیستم جی‌پی‌اس برای تسهیل موقعیت‌یابی از اطلاعات ارسال‌شده توسط 24 ماهواره که در مدار اطراف زمین در حال گردش هستند، استفاده می‌شود. همان‌طور که اشاره کردیم، برخی موانع می‌تواند دریافت سیگنال را با مشکل مواجه کند. بعلاوه، ممکن است انتخاب ماهواره مناسب برای دریافت اطلاعات تنها با استفاده از سیستم GPS دشوار باشد.

در چنین مواردی، استفاده از یک سیستم کمکی می‌تواند بسیار راهگشا باشد. فناوری AGPS  یا همان بازوی راست سیستم موقعیت‌یابی جهانی، در حقیقت برنامه‌ای کمکی برای افزایش دقت و سرعت در موقعیت‌یابی است.

در سیستم موقعیت‌یابی یا همان جی‌پی‌اس برای دریافت اطلاعات تنها از سیگنال‌های ارسالی از ماهواره‌ها استفاده می‌شود. این امر می‌تواند با مشکلات فراوان مواجه بود و زمان نسبتاً زیادی برای تحلیل دادها هدر برود؛ اما در فناوری ای جی پی اس، برای دریافت اطلاعات از امواج رادیویی ارسال‌شده توسط ماهواره‌ها و اطلاعات به‌دست‌آمده از سرورهای مختلف مانند آنتن‌های سرویس‌دهنده تلفن‌های هوشمند استفاده می‌شود. این امر کمک می‌کند زمانی بسیار کوتاه برای تحلیل داده و موقعیت‌یابی صرف شود.

ممکن است ذهن شما با این سوال درگیر شود که کارایی AGPS چیست و چرا سرعت تحلیل داده توسط سیستم AGPS  بسیار کمتر از جی‌پی‌اس بوده اما دقت آن بسیار بالاتر است؟ در پاسخ به این سؤال باید به این نکته اشاره‌کنیم که سیستم GPS برای دریافت اطلاعات نیازمند استفاده هم‌زمان از 4 ماهواره مختلف است. علاوه بر این، سیستم باید ماهواره‌هایی را انتخاب کند که به موقعیت وسیله موردنظر نزدیک‌تر باشند.

اتصال به چنین ماهواره‌های مطمئنا نیازمند صرف زمانی نسبتا طولانی است؛ اما در سیستم کمکی یا همان AGPS  دریافت اطلاعت نیازمند اتصال مستقیم به ماهواره نیست. بلکه می‌توان این اطلاعات را از سرورهای مختلف مانند تلفن‌های هوشمند دریافت کرد. همین امر، مدت‌زمان لازم برای دریافت اطلاعات، تحلیل آن‌ها و ردیابی را کاهش می‌دهد.

 

مهم‌ترین مزایای استفاده از فناوری AGPS

  • صرفه‌جویی زمانی: همان‌طور که پیدایند به دلیل استفاده از سرورهایی مختلف در دریافت سیگنال و اطلاعات در این فناوری کمکی، سرعت ردیابی بسیار افزایش یافت است. به همین دلیل، با بهره‌گیری از این فناوری نوین می‌توان در زمان دریابی صرفه‌جویی نمود.
  • کاهش فشار بر تلفن همراه: به‌کارگیری این سیستم کمکی موجب شده، از بار فعالیت سیستم GPS کاسته شود؛ زیرا اغلب فعالیت‌های لازم برای دریافت سیگنال، پردازش اطلاعات و ردیابی به‌وسیله سیستم AGPS انجام می‌شود. درنتیجه، مدت‌زمان لازم برای پردازش اطلاعات کاهش‌یافته و فشار کمتری بر تلفن‌های هوشمند وارد می‌شود.
  • افزایش عمر باتری گوشی‌های هوشمند: در سیستم ردیابی GPS به دلیل اینکه ارتباط با دستگاه‌های ماهواره‌ای به‌منظور دریافت اطلاعات ضروری است، فشار زیادی به گوشی و باتری آن واردشده و باتری به‌مرور ضعیف شده و عمر آن کاهش میابد؛ اما فناوری AGPS با حذف ضرورت اتصال به دستگاه‌های ماهواره‌ای، فشار واردشده بر باتری را کاهش داده است؛ که پیامد اصلی آن افزایش عمر و کارایی باتری است.

 

در چه مواردی نمی‌توان از فناوری AGPS استفاده نمود

برای اینکه بدانید میزان کارایی فناوری AGPS چیست باید بگوییم تصور این مورد می‌توان به‌صورت مجزا از جی‌پی‌اس ردیابی را انجام دهد کاملاً اشتباه است. همان‌طور که در این مقاله بیان کردیم، فناوری AGPS  در حقیقت بازوی کمکی سیستم موقعیت‌یاب جهانی است. کاربرد آن برای کاهش زمان و افزایش سرعت ردیابی است. پس نباید انتظار داشته باشید در موقعیت‌هایی که نمی‌توان از سیستم GPS برای ردیابی استفاده نمود، فناوری AGPS  کارایی داشته باشد.

پوشش‌هایی مانند آب (برای مثال افتادن وسیله نقلیه در رودخانه، دریا، سیلاب و …)، جنگل‌های بسیار متراکم، زیرزمین‌ها و… موجب ازکارافتادن سیستم جی‌پی‌اس می‌شوند. در چنین مواقعی امکان استفاده از فناوری AGPS نیز وجود نخواهد داشت.

مهمترین کاربرد فناوری AGPS چیست؟

  • ردیاب خودرو: با توجه به اینکه خودرو دائما در حال حرکت است و موقعیت مکانی آن تغییر می‌کند، ممکن است برقراری ارتباط با ماهواره‌ها برای دریافت سیگنال با استفاده از سیستم GPS بسیار دشوار باشد. به همین دلیل، استفاده از فناوری AGPS به دلیل عدم اتصال به ماهواره می‌تواند در ردیابی خودرو بسیار مناسب باشد.
  • ردیابی تلفن‌های هوشمند: همان‌طور که گفتیم با استفاده از این فناوری کمکی، سرعت پردازش اطلاعات افزایش‌یافته و فشار کمتری بر باتری گوشی وارد می‌شود. درنتیجه، استفاده از این فناوری درگوشی‌های هوشمند بسیار مفید است.
  • ردیابی در محیط‌های بسته و سرپوشیده: یکی از موانعی که دریافت سیگنال از ماهواره در سیستم GPS را با مشکل مواجه می‌کند، وجود ساختمان‌های بزرگ اطراف آن است. بعلاوه، در ساختمان‌های سرپوشیده نیز دریافت سیگنال و امواج رادیویی از ماهواره کمی دشوار است. با توجه به اینکه در فناوری AGPS دریافت اطلاعات توسط آنتن‌های سرویس‌دهنده و بدون نیاز به ماهواره صورت می‌گیرد، استفاده از این فناوری در محیط‌های بسته و سرپوشیده بسیار آسان و کاربردی است.

آیا در تمام ابزارهای ردیاب از فناوری AGPS  استفاده می‌شود؟

برای اینکه بتوان پاسخ دقیقی به این سوال داد باید چنین گفت که قابلیت پشتیبانی از سیستم موقعیت‌یابی جهانی (GPS) به معنی پشتیبانی از فناوری AGPS  نیست. برای اینکه یک سیستم بتواند از موقعیت‌یابی جی‌پی‌اس پشتیبانی کند وجود ماژول GMS و نوعی پردازنده ضروری است. به همین دلیل، تمام ابزارهایی که امکان ردیابی در آن‌ها وجود دارد، دارای فناوری AGPS نیستند.

تفاوت بین ردیاب LBS و AGPS چیست؟

اگر از ابتدا در این مقاله با ما همراه بوده باشید با مهم‌ترین موانع برای استفاده از سیستم جی‌پی‌اس  آشنا شدید. برای تکرار این مورد باید بگوییم وجود نقاط کور، ساختمان‌های بلند، موانعی مانند آب، پوشش انبوه درختان و … می‌تواند مانع از دسترسی به ماهواره و دریافت سیگنال‌های رادیویی شود.

در نتیجه، ردیابی با استفاده از جی‌پی‌اس غیرممکن خواهد بود. فناوری AGPS نیز به‌عنوان مکمل و بازوی کمکی جی‌پی‌اس عمل می‌کند؛ بنابراین، هر عاملی که امکان فعالیت سیستم موقعیت‌یابی را غیرممکن کند مانع از فعالیت سیستم AGPS  نیز خواهد شد.

بااین‌حال، برخی موارد ضرورت ردیابی وسایل نقلیه در جنگل‌های دارای پوشش انبوه، زیر آب دریا و در نقاط کور ضروری است. اگر ما برای ردیابی تنها به سیستم جی‌پی‌اس متکی باشیم، مطمئنا در چنین مواردی از مشکلات فراوانی مواجه خواهیم شد.

دستیابی به موقعیت مکانی بسیار دشوار و غیرممکن خواهد بود. به همین دلیل در سال 1995 فناوری با نام LBS معرفی شد. این فناوری در کنار جی‌پی‌اس به ردیابی وسایل مختلف می‌پردازد؛ اما از این فناوری در تمام خودروها استفاده نشده است.

استفاده از سیستم LBS به‌تنهایی کاربرد چندانی ندارد. اما اگر از این فناوری به‌صورت هم‌زمان با جی‌پی‌اس استفاده شود، امکان ردیابی وسایل نقلیه در نقاط کور و مواردی که دسترسی به اطلاعات ماهواره دشوار است، به‌راحتی انجام خواهد شد.

مهم‌ترین مزیت استفاده از سیستم ال بی اس این است که این فناوری تنها به ردیابی محدود نمی‌شود. بلکه از این سیستم می‌توان برای ارسال پیامک‌های تبلیغاتی و رونق کسب‌وکار بهره گرفت. در این سیستم بدون ضرورت استفاده از شماره شخصی کاربران و تنها با دسترسی به موقعیت مکانی آن‌ها می‌توان اقدام به ارسال پیام‌های تبلیغاتی نمود. البته به یاد داشته باشید تنها افرادی می‌توانند چنین پیام‌ها را دریافت نمایند که در محدوده ال بی اس تعیین‌شده قرار دارند.

عمده‌ترین تفاوت بین فناوریهای GPS،  LBS و AGPS چیست؟

همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم فناوری‌های LBS و AGPS در این مورد است که امکان ردیابی با استفاده از ال بی اس در نقاطی که ردیابی AGPS با محدودیت مواجه است، وجود دارد. بعلاوه، می‌توان دامنه‌ای خاص برای ال بی اس تعریف نمود. با استفاده از این دامنه می‌توان برای تمام کاربران موجود در این محدوده پیام‌های تبلیغاتی ارسال نمود.

علاوه بر این، مهم‌ترین نکته‌ای که باید بدانید این است که علیرغم صرف زمان بیشتر برای بررسی و تصمیم‌گیری در سیستم GPS دقت آن در ردیابی بسیار بالا است؛ و هزینه اقتصادی به کاربر تحمیل نمی‌کند؛ زیرا استفاده از ماهواره‌های اطراف زمین برای کاربران کاملا رایگان است.

دقت عمل در فناوری AGPS  کمتر از 2/5 متر هست؛ و به دلیل ضرورت استفاده از اینترنت پرسرعت، برای کاربران هزینه دارد. از سوی دیگر، از فناوری جی‌پی‌اس می‌توان در انواع وسایل نقلیه مانند اتومبیل، کشتی، هواپیما، قایق و …. استفاده نمود؛ اما فناوری  AGPS تنها بر روی گوشی‌های هوشمند قابل‌اجرا است.

بیان تفاوت‌ها نشان می‌دهد کارایی جی‌پی‌اس بسیار بیشتر از دو فناوری دیگر است. اما محدودیت‌های موجود در آن، ضرورت وجود برنامه‌های مکمل را ایجاد کرده است. بنابراین می‌توانید از فناوری‌های LBS و AGPS به‌عنوان مکمل جی‌پی‌اس در نقاط کور استفاده کنید.

سخن پایانی

یکی از مشکلاتی که امروزه با آن مواجه هستیم سرقت خودرو و نحوه ردیابی آن است. با استفاده از فناوری جی‌پی‌اس می‌توان موقعیت مکانی وسیله نقلیه را پیدا کرد. در سیستم GPS برای ردیابی به سیگنال‌های دریافتی از ماهواره‌های وابسته هستیم. درنتیجه، در نقاط کور که دسترسی به اطلاعات ماهواره‌ای با مشکل مواجه می‌شود، ردیابی غیرممکن است.

حال به‌خوبی می‌دانید فناوری AGPS چیست . پس در چنین مواقعی فناوری AGPS مانند بازوی کمکی عمل می‌کند. این فناوری می‌تواند با استفاده از سرورهای مختلف مانند آنتن گوشی‌های هوشمند، عملیات ردیابی را بدون اتصال مستقیم به ماهواره انجام دهد.

افزایش سرعت پردازش داده‌ها، عدم اتصال مستقیم به ماهواره، کاهش فشار واردشده بر باتری گوشی و صرفه‌جویی زمانی دلایل اصلی برای افزایش محبوبیت استفاده از فناوری AGPS  در حوزه ردیابی است. البته به یاد داشته باشید به دلیل رابطه دوطرفه موجود بین دو فناوری GPS و AGPS، در مواقعی که به‌هیچ‌عنوان به سیستم جی‌پی‌اس دسترسی نداریم امکان استفاده از فناوری کمکی AGPS  نیز وجود ندارد.                           

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با متخصص برق و تعمیرات خودرویی مشورت کنید. اطلاعات بیشتر

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 2

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *