خودرو

شاسی خودرو چیست؟ | بررسی انواع شاسی ماشین

شاسی خودرو
5
(2)

وقتی صحبت از فروش خودروها می‌شود، اصطلاحاتی همانند ” شاسی خودرو ” و ” فریم ماشین ” اغلب در میان فروشندگان شنیده می‌شود. اینکه آیا شاسی ماشین سالم است یا ضربه خورده است یا خیر؟ در واقع شاسی خودرو و فریم کلا دو چیز متفاوت اما با هم در ارتباط مستقیم هستند. شاسی و فریم هر خودرو دو بخش جدایی ناپذیر ساختار اصلی خودرو هستند و درک تفاوت بین آنها برای هر کسی که به خودرو علاقه دارد مهم است. شاسی خودرو و فریم از مهم‌ترین قسمت‌‌های خودرو هستند که باید مراقب باشیم آسیب جدی نبینند. در این مقاله به بررسی عملکرد شاسی خودرو، فریم و ارتباط این دو قسمت اصلی خودرو با یکدیگر می‎‌پردازیم.

شاسی خودرو چیست؟

شاسی خودرو یعنی؛ ستون فقرات یک وسیله نقلیه. شاسی خودرو، چارچوب ساختاری ماشین است که از تمام اجزای دیگر همانند: موتور خودرو، سیستم تعلیق، تایرها و بدنه نگهداری می‌کند.

شاسی یک پلتفرم پایدار برای اتصال قطعات اصلی خودرو به شمار می‌رود و به توزیع وزن و جلوگیری از ضربه‌های خارجی و لرزش‌ها در حین رانندگی کمک می‌کند به همین دلیل شاسی خودرو باید از استحکام بالایی برخوردار باشد. در خودروهای شاسی بلند معمولا شاسی خودرو قوی تر و نرم تر است و از طرفی دیگر با توجه به استفاده از فولاد سخت در بدنه یا فریم خودرو، خودرو محکم تر از خودروهای سواری معولی است. شاسی خودرو معمولا جزء قسمت‌هایی است که در دید مردم قرار نمی‌گیرد اما سالم بودن آن تاثیر بسیار زیادی بر سلامتی دیگر قسمت‌های خودرو دارد.

طراحی شاسی بسته به نوع و مدل وسیله نقلیه می تواند بسیار متفاوت باشد، اما چند عنصر مشترک وجود دارد که در اکثر شاسی‌های خودرو مشترک است و این موارد عبارتند از:

  • ریل‌های قاب شاسی : از اعضای طولی در شاسی خودرو که طول خودرو را طی می‌کنند و ساختار پشتیبانی اولیه را برای طراحی و قرارگیری بقیه شاسی فراهم می‌کنند.
  • اعضای متقاطع و درهم: اعضای کوتاه‌تری در شاسی خودرو هستند که عمود بر ریل‌های قاب شاسی خودرو قرار دارند و به تقویت شاسی و توزیع وزن در تمام ستون فقرات کمک می‌کنند.
  • نقاط اتصال سیستم تعلیق خودرو: مناطقی که اجزای سیستم تعلیق ماشین را همانند بازوهای کنترلی و شوک‌ها به شاسی پیچ می‌کنند و آنها را در کنار یکدیگر محکم نگه می‌دارند.
  • پایه‌های اصلی موتور: این قسمت متعلق به نقاطی است که موتور را به شاسی پیچ می‌کند.

حتما بخوانید: راهنمای نهایی دیاگ زدن ماشین

در برخی از خودروها شاسی با بدنه ادغام شده است و در برخی دیگر از خودروها این موارد کاملا اجزایی جداگانه هستند و بر روی بدنه پیچ می‌شوند. به صورت کلی شاسی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها برای عملکرد بهتر و افزایش ایمنی خودرو است.

شاسی خودرو چیست

تفاوت بین قاب یا فریم با شاسی خودرو چیست؟

خب حالا که با شاسی خودرو بیشتر آشنا شدید در ادامه شما را با فریم خودرو آشنا می‌کنیم و  این دو مورد را با همدیگر مقایسه می‌کنیم. فریم خودرو یکی دیگر از اجزای ساختاری و اصلی خودرو است که در نگهداری اجزاء اصلی ماشین همانند شاسی عمل می‌کند، شاسی خودرو و فریم یا قاب خودرو از لحاظ موارد مختلفی با یکدیگر متفاوت هستند که عبارتند از:

شماره 1، فریم‌ها معمولاً در وسایل نقلیه قدیمی‌تر یافت می‌شوند، در حالی که اتومبیل‌های مدرن به احتمال زیاد دارای طراحی مونوکوک یا تک بدنه هستند. در این طراحی مدرن معمولا شاسی خودرو را با بدنه و قاب خودرو یک دست می‌کنند. یک قاب یا فریم خودرو اساساً یکی از اجزاء جداگانه خودرو هستند که از موتور، سیستم تعلیق و سایر اجزا خودرو همانند شاسی ماشین حمایت می‌کنند. در خودروهای امروزی شاسی و قاب ادغام شده و به صورت کلی خودرو را نگه می‌دارند.

شماره 2، یکی دیگر از تفاوت های کلیدی بین قاب ها و شاسی، نحوه تولید و ساخت هر کدام از آنها است. فریم‌ها معمولاً از قطعات فولادی جداگانه ساخته می‌شوند و برای همکاری، میان آنها به هم جوش داده می‌شود. این در حالی است که شاسی‌های خودرو اغلب از یک تکه فلز ساخته می‌شوند که خم شده و به شکل دلخواه در می‌آیند. معمولا شاسی‌ها نسبت به فریم سخت تر و محکم تر هستند و همچنین کمتر در معرض فشار خم شدن قرار می‌گیرند، این مسئله برای خودروهای خاص که باید هندلینگ دقیق داشته باشند، ضروری است.

شماره 3، درقسمت آخر باید بگوییم که قاب ماشین یا فریم‌ها با شاسی‌ها در نحوه طراحی جهت جذب و توزیع انرژی در صورت تصادف کاملا متفاوت هستند و عمل می‌کنند. فریم خودرو معمولا به صورتی طراحی شده است که به صورت کاملا کنترل شده مچاله می‌شود و تا حد ممکن انرژ را در تصادفات جذب می‌کند تا از سرنشینان مراقب لازم را به عمل آورد. اما شاسی‌ها به صورتی محکم و قوی طراحی شده اند که در صورت تصادف کم ترین تغییر شکل را داشته باشند.

حتما بخوانید: بهترین ردیاب خودرو

چرا دانستن تفاوت بین قاب خودرو و شاسی مهم است؟

درک تفاوت بین قاب خودرو و شاسی به چند دلیل مهم است. اولاً، می تواند به شما کمک کند تا ساختار وسیله نقلیه خود و نحوه عملکرد آن را بهتر درک کنید و بهتر از آن نگهداری داشته باشید. اگر به تعمیر خودرو و دانش در زمینه خودرو علاقه دارید، آشنایی با قاب و شاسی خودرو به شما خیلی کمک می‌کند، زیرا برای ایجاد تغییرات یا تعمیرات باید بدانید که چگونه اجزای مختلف خودرو در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

در مرحله دوم، دانستن تفاوت بین فریم و شاسی می تواند هنگام خرید یک ماشین جدید، ضروری باشد.

بررسی شاسی خودرو

چند نوع قاب خودرو داریم؟

دو نوع اصلی از طرح های شاسی مورد استفاده در خودروهای مدرن وجود دارد: قاب نردبانی و قاب مونوکوک (همچنین به عنوان یک بدنه شناخته می شود).

قاب نردبانی شاسی خودرو: قاب نردبانی نوعی شاسی سنتی و قدیمی است که از دو ریل طولی موازی تشکیل شده که توسط یک سری از اعضای متقاطع به هم متصل شده اند.

پس از تشکیل قاب نردبانی بدنه خودرو بر روی آن نصب می‌شود که این نوع طراحی شاسی معمولاً در کامیون ها و خودروهای شاسی بلند و برخی خودروهای قدیمی بیشتر دیده می‌شوند. قاب‌های نردبای

قاب‌های نردبانی به دلیل استحکام و دوام بالایی که دارند در میان افرادی که به خودرو آفرود علاقه دارند بسیار محبوب است.

قاب مونوکوک: قاب مونوکوک (یا یونی بادی) نوع جدیدی از طراحی شاسی خودرو است که بدنه خودرو را با فریم ادغام می کند و از ورق فلزی بدنه برای ایجاد پشتیبانی ساختاری استفاده می کند. این نوع طراحی شاسی معمولاً سبک تر و کارآمدتر از قاب های نردبانی است و معمولاً در اتومبیل های سواری مدرن و برخی از SUV ها استفاده می شود. فریم‌های

جمع بندی

شاسی خودرو یکی از مهم‌ترین قسمت‌های خودرو به شمار می‌رود و شما در زمان خرید باید این قسمت را حتما در نظر داشته باشید و خودرو را توسط یک کارشناس حرفه‌ای مورد بررسی قرار دهید. در واقع شاسی خودرو همان ستون فقرات خودرو به شمار می‌رود و دیگر اجزا موتور بر روی آن سوار می‌شوند.

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 2

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *