خودرو

اگر ترمز خودرو عمل نکرد چه کار کنیم؟

ترمز خودرو عمل نکرد
5
(2)

یکی از مهم‌ترین موارد در زمان رانندگی، ترمز خودرو است و شما به عنوان یک مالک خودرو، ضروری است که بدانید در صورت از کار افتادن و عمل نکردن ترمزهای خودرو باید چه کار کنید.

ترمز خودرو به دلیل ارتباط مستقیمی که با سلامتی راننده، سرنیشینان و دیگر افراد در کوچه و خیابان دارد، باید همیشه به صورت منظم بررسی و در صورت داشتن مشکل برطرف شود. اما در این مقاله می‌خواهیم به شما آموزش دهیم که در صورت عمل نکردن ترمز خودرو چه عملیاتی را باید انجام دهید تا خودرو متوقف شود.

سعی کنید هر زمان هشدار لازم را برای تعویض لنت ترمز یا بررسی دیگر موارد مربوط به ترمز خودرو دریافت کردید، سریعا اقدام کنید و دلخوش به توانایی خود در رانندگی نباشید زیرا شما در زمان رانندگی مسئول جان خود، سرنشینان و افراد دیکر هستید.

عملکرد ترمز خودرو

ترمز خودرو با تبدیل انرژی حرکتی به گرمایشی عمل می‌کند. زمانی که شما پدار ترمز را فشار می‌دهید، سیستم هیدرولیک در خودرو نیروی پدال ترمز را به لنت‌ها انتقال می‌دهد و پس از آن بر روی رترورها یا دیسک‌ها فشار وارد می‌شود. این اصطکاک باعث می‌شود که لاستیک‌ها با مانع برای حرکت پر سرعت مواجه شوند و متوقف شوند.

انواع ترمز خودرو

دو مدل اصلی در ترمز‌های خودرویی داخل کشور وجود دارد که عبارتند از:

ترمز دیسکی

ترمز‌های دیسکی معمولا دارای یک صفحه دایره‌ای یا همان دیسک هستند که به همراه لاستیک خودرو می‌چرخد و همچنین یک زبانه دارد که بر روی آن لنت خودرو قرار می‌گیرد. زمانی که شما پدال ترمز را فشار می‌دهید، زبانه اشاره شده، لنت ترمز را بر روی دیسک فشار می‌دهد و اصطکاک لازم برای نگه داشتن خودرو ایجاد می‌شود.

ترمز دیسکی عمل نکرد

ترمز کاسه‌ای

ترمزهای کاسه‌ای دارای یک کاسه هستند که به همراه چرخ می‌چرخد و کفشک‌هایی ترمزی دارد. هنگامی که پدال ترمز را فشار می‌دهید. سیلندر داخل چرخ کفشک‌ها را بر روی کاسه فشار می‌دهد و اصطکاک لازم برای ترمز خودرو ایجاد می‌شود.

هر دو نوع ترمز دیسکی و کاسه‌ای به صورتی طراحی شده اند که خودکار تنظیم می‌شوند یعنی اگر سایشی برای آنها ایجاد شود باز خودشان را سفت می‌کنند تا لنت تمام شود. این مسئله به حفظ قدرت متوقف کردن خودرو به صورت ثابت در مدت زمان طولانی کمک می‌کند. البته عملیاتی تحت عنوان رگلاژ ترمز وجود دارد که اکثر تعمیرکاران برای عملکرد بهتر ترمز این مسئله را توصیه می‌کنند. هر زمان که متوجه جیغ ترمز شدید یا اینکه پدال ترمز بیش از اندازه پایین می‌رفت تا ترمز کار کند حتما برای بررسی لنت‌ها اقدام فرمایید.

ترمز عمل نکرد

همچنین می‌توانید از برنامه‌های ردیاب خودرو برای یادآوری این مسئله استفاده فرمایید.

اقدامات لازم در زمان از کار افتادن ترمز خودرو

در ایتدایی ترین مرحله سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید تا بتوانید بهترین تصمیم را در لحظه بگیرید. تصمیمات ناگهانی و عدم آرامش می‌تواند کار را برای شما سخت تر کند. در همان ابتدا جفت راهنما را روشن کنید و مراحل زیر را به ترتیب تست کنید.

پدال ترمز را پشت سر هم چندین بار فشار دهید

در مرحله اول سعی کنید چندین بار پشت سر هم پدال ترمز را فشار دهید، در این صورت ممکن است بع بازگشت فشار در ترمزها کمک شود و سرعت خودرو کم شود. معمولا اصطلاحی در میان تعمیرکارها هست که می‌گویند ترمز خالی کرده و باید پر شود.

کم کردن دنده

در مرحله بعد اگر ترمز‌ها عمل نکردند سعی کنید آرام دنده را کم کنید و به دنده سنگین برسید. با این حرکت آرام آرام سرعت خودرو کم می‌شود. دقت داشته باشید اگر ترمز خودرو عمل نکر بلافاصله دنده را به 1 یا 2 نرسانید که امکان دارد کنترل خودرو از دست شما خارج شود.

از ترمز اضطراری در خودرو اتوماتیک و ترمز دستی در اکثر خودروها استفاده کنید

اگر باز هم ترمز خودرو عمل نکرد، از ترمز اضطراری در خودروهای اتوماتیک و ترمز دستی استفاده کنید. سیستم ترمز اضطراری و ترمز دستی سیستم مجزا هستند که برای توقف خودرو حتی در صورت خرابی ترمزهای عادی طراحی شده اند. سعی کنید آرام ترمز دستی را بالا بکشید بو باز رها کنید تا به آرامی سرعت کم شود. اگر ناگهان ترمز اضطراری یا دستی را بکشید ممکن است به دلیل ترمز ناگهانی در چرخ‌های عقب منجر به تصادف یا حتی چپ شدن خودرو شود.

وسیله نقلیه را به سمت مطمئن از جاده بکشید

معمولا در شانه‌های جاده انحرافات و دس اندازهایی وجود دارد که می‌تواند سرعت شما را کاهش بدهد، اگر تمام موارد دیگر عمل نکرد می‌توانید این حرکت را بررسی کنید و انجام دهید اما دقت داشته باشید با سرعت بالا ناگهانی نپیچید در شانه جاده یا بر روی دست انداز نپرید که می‌تواند خطرناک باشد.

حتما بخوانید: دلایل اصلی ریپ زدن خودرو

در زمان جوش آوردن خودرو چه کنیم؟

دلایل اصلی که منجر به کار نکردن ترمز خودرو می‌شوند چیست؟

هنگامی که با خیال راحت خودرو متوقف شد با یک تعمیرکار یا یدک کش تماس بگیرید تا خودش را به شما برساند، ضروری است که خودرو را در اسرع وقت بررسی کنید. دلایل مختلفی وجود دارد که ترمزهای خودرو شما از کار بیافتد، برخی از این موارد به شرح زیر هستند:

روغن ترمز کم یا تمام شدن آن

روغن ترمز مایع غلیظی است که به ترمزهای شما نیروی لازم را می‌دهد و اگر این روغن ترمز کم باشد یا تمام شود، ترمز خودرو به درستی عمل نمی‌کند. 

لنت ترمز فرسوده و خراب

لنت ترمز از اجزایی است که با دیسک ترمز برای نگه داشتن خودرو اصطکاک ایجاد می‌کند. با مرور زمان، لنت ترمز کم می‌شود و کیفیت ترمز گرفتن خودرو پایین می‌آید. اگر لنت ترمز شما فرسوده و تمام شده باشد، می‌تواند دلیل عمل نکردن ترمز خودرو باشد.

کالیپرهای ترمز آسیب دیده

کالیپرهای ترمز اجزایی هستند که لنت های ترمز را روی روتور فشار می دهند. اگر کالیپرهای ترمز آسیب ببینند، ممکن است به درستی کار نکنند و باعث از کار افتادن ترمزها شوند.

سیلندر اصلی در ارتباط با ترمز خراب

سیلندر اصلی در ارتباط با ترمز معمولا قطعه‌ای است که فشار را در سیستم ترمز انتقال می‌دهد، این قطعه نیز جز قطعاتی است که در صورت خرابی منجر به عمل نکردن ترمز خودرو می‌شود.

وجود هوا در سیستم ترمز

اگر در سیستم ترمز خودرو نشتی وجود داشته باشد، هوای رفته به داخل سیستم ترمز منجر به جلوگیری از ترمز کردن می‌شود، به همین دلیل اصطلاحی وجود دارد تحت عنوان هواگیری که گاهی اوقات تعمیرکار برای سیستم ترمز انجام می‌دهد.

مشکلات الکتریکی و برق خودرو

مشکلات الکتریکی جز دلایل آخری است همانند خرابی سوئیچ چراغ ترمز که در برخی خودروها با سیستم ترمز در ارتباط است.

مشکلات مکانیکی

به عنوان آخرین مسئله، مشکلات مکانیکی مانند: شکستگی خط ترمز یا خرابی اجزای ترمز خودرو  نیز می‌توانند باعث از عمل نکردن و از کار افتادن ترمز خودرو شوند.

جمع بندی

اگر دچار خرابی در سیستم ترمز خودرو شدید، ضروری است که خودرو را توسط مکانیک حرفه‌ای بررسی کنید. با توجه به تجربه‌ای که آنها دارند، قطعا راه کار بهتری برای سیستم ترمز خودرو شما خواهند داشت.

همیشه یک جعبه کمک‌های اولیه و قطعات و ابزارهای ضروری در این مواقع همراه خود داشته باشید تا ایمنی شما در جاده بالا برود.

در انتها، باید بگویم که ترمزهای خودرو یکی از مهم‌ترین مباحث در خودرو هستند و در صورت کوچکترین خرابی باید تعمیر شوند. اگر ترمزهای شما در جاده عمل نکرد، آرامش خود را حفظ کنید و مراحلی که خدمتتان گفته شد به ترتیب انجام دهید.

اگر ترمزهای خودروی من از کار بیفتد، چه کاری باید انجام دهم؟ (خلاصه)

اگر ترمزهای خودرو شخصی شما از کار افتاد، خونسرد و آرام باشید و مراحل زیر را انجام دهید: 1) ترمز را پشت سر هم فشار دهید تا پر شود، 2) به دنده پایین تر تغییر دهید ، دنده معکوس 3) از ترمز اضطراری یا ترمز دستی به آرامی استفاده کنید، و 4) خودرو را به شانه‌های ایمن جاده برسانید.

ترمز اضطراری چطور خودرو را متوقف می‌کند؟

ترمز اضطراری یک سیستم ترمز جداگانه در خودرو است که برای متوقف کردن وسیله نقلیه حتی در صورت از کار افتادن ترمزهای معمولی طراحی شده و در شراطی اضطراری می‌توانید از آن استفاده کنید.

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 2

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *