خودرو

بررسی سنسور باران و نحوه عملکرد آن در خودرو – Rain Sensor

سنسور باران در خودرو مدرن
5
(2)

یکی از تجهیزات جانبی امروزی که در خودرو استفاده می‌شود، سنسور باران است. این سنسور و حسگر در صنعت خودروسازی جهت افزایش رفاه راننده، بارش و شدت آن را تشخیص می‌دهد و برف پاک کن‌های خودرو را به صورت اتوماتیک فعال می‌کند. این ویژگی به راننده کمک می‌کند که بدون حواس پرتی و با آرامش بیشتر رانندگی کند و درگیر تنظیمات لازم برای برف پاک کن در هوای بارانی و برقی نشود. در این مقاله قصد داریم به عملکرد سنسور باران که یکی از آپشن‌های جذاب در خودروهای امروزی به شمار می‌رود صحبت کنیم و به سوال اصلی یعنی سنسور باران در خودرو چیست و چطور کار می‌کند؟ پاسخ دهیم.

سنسور باران چیست و چطور کار می‌کند؟

سنسور باران به این صورت است که مدیریت شروع به حرکت برف پاک کن را بر عهده می‌گیرد و در مواق بارش برف و باران بدون نیاز به دخالت راننده، آن را فعال می‌کند تا شیشه تمیز شود. عملکرد سنسور باران با انتشار یک پرتو نور مادون قرمز که توسط سطح بیرونی شیشه جلو بازتاب می‌شود، کار می‌کند. واحد کنترل سنسور مقدار نوری که به عقب بازتاب می‌شود را محاسبه می‌کند تا نم دار بودن، خیسی یا خشک بودن شیشه جلو را مشخص کند. اگر سنسور رطوبت را تشخیص دهد، سیگنالی را به ماژول کنترل برف پاک کن می‌فرستد و پس از آن برف پاک کن شروع به فعالیت می‌کند.

معمولا اطلاعات دریافتی از سنسور باران، توسط این قطعه الکتریکی تجزیه و پردازش نمی‌شود. بلکه اطلاعات به پردازشگر فرستاده شده و دستور کار برف پاک‌کن‌ها از آنجا ارسال می‌شود، در واقع بعنوان یک کنترل کننده عمل می‌کند. سنسور باران را پیشتر در خودروهای لوکس و مدرن امروزی می‌توانید مشاهده کنید. البته به صورت سفارشی یا پیشنهادی در برخی از خودروهای متوسط و اقتصادی تر هم وجود دارند.

سنسورهای باران اولین بار در اوایل دهه 2000 در خودروهای لوکس و مدرن معرفی شدند و  آرام آرام در دیگر خودروها نیز مورد استفاده قرار گرفتند. آنها معمولاً در پشت آینه جلو قرار دارند و به صورت یک جعبه کوچک سیاه و سفید مربع یا مستطیل قابل مشاهده هستند. برخی از خودروها همچنین دارای سنسورهای اضافی هستند که بر روی آینه های جانبی یا ستون های شیشه جلو قرار گرفته اند تا دقت و پوشش را برای سنسور باران خودرو بهبود بخشند.

سنسور باران در خودرو، هزینه پیاده سازی بالایی ندارد و هزینه نگهداری آن هم به نسبت دیگر قطعات خودرو چشمگیر نیست. سنسور باران را هر فردی می‌توان به عنوان یک آپشن به خودرو اضافه کند؛ حتی اگر به صورت پایه‌ای در شرکت تولید کننده خودرو چنین آپشنی درنظر گرفته نشده باشد، شما می‌توانید سنسور باران را بر روی خودرو تعبیه کنید.

حتما بخوانید: پدل شیفتر چیست؟

سنسور باران خودرو کجاست

ویژگی‌های سنسور باران در خودرو

سنسورهای باران از فناوری پیشرفته برای بهبود دقت و عملکرد سنسور خود استفاده می‌کنند. سنسور باران می‌تواند بین باران سبک و سنگین تشخیص دهد و بر اساس آن سرعت برف پاک کن را برای راننده تنظیم کند. همانطور که گفته شد برخی از سنسورهای باران دارای ویژگی متناوب خودکار هستند که سرعت برف پاک کن را بر اساس میزان باران روی شیشه جلو تنظیم می‌‍کند. با این ویژگی دیگر راننده در هوای بارانی تمام حواس خود را بر روی رانندگی صحیح خود می‌گذارد و در طول مسیر می‌تواند با خیالی آسوده تر پیش برود.

سنسورهای باران همچنین دارای ویژگی تنظیم حساسیت هستند و راننده می‌تواند برخورد سنسور را در میزان شدت باران در شرایط متفاوت شخصی سازی کند و آن طور که او می‌خواهد برف پاک کن عمل کند. حساسیت را می‌توان برای افزایش یا کاهش میزان باران مورد نیاز برای فعال کردن برف پاک کن ها تنظیم کرد. این ویژگی به ویژه برای رانندگانی که در مناطقی با بارندگی مکرر زندگی می‌کنند یا سنسور باران پاسخ‌گوتر را ترجیح می‌دهند مفید است.

حتما بخوانید: بنزین سوپر یا معمولی

سنسور باران

مزایای استفاده از سنسور باران در خودرو

مزایای سنسورهای باران در خودروها بسیار زیاد است که در ادامه برخی از آنها را نام می‌بریم:

شماره 1: سنسور باران ایمنی رانندگی را با کاهش حواس پرتی راننده و بهبود دید در آب و هوای نامساعد افزایش می دهد. استفاده از سنسور باران به ویژه برای رانندگان جدید که ممکن است تجربه رانندگی در باران را نداشته باشند ضروری است.

شماره 2: سنسور باران با کاهش سایش و پارگی ناشی از استفاده غیر ضروری آن طول عمر برف پاک کن ها را بهبود می‌بخشد.

شماره 3: تجربه‌ای متفاوت از رانندگی آسوده در هوای بارانی، مه و برفی برای رانندگان ایجاد می‌کند.

شماره 4: سنسورهای باران برای محیط زیست مفید هستند زیرا مصرف آب و انرژی را در خودرو و طبیعت کاهش می‌دهند. برف پاک کن های سنتی معمولا میزان بسیار زیادی آب مصرف می‌کنند که خیلی از آن اصراف می‌شود. سنسور باران برای بهبود در استفاده سوخت و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای مفید در طبیعت مفید است.

حتما بخوانید: کروز کنترل خودرو چیست؟

انواع سنسور باران در خودرو

به طور کلی دو نوع سنسور باران در خودروها استفاده می شود: سنسورهای نوری و خازنی که در ادامه در خصوص هرکدوم به شما توضیح می‌دهیم.

سنسور نوری باران در خودرو

سنسورهای نوری باران از پرتوهای نور مادون قرمز استفاده می کنند که از یک منبع نور ساطع می شود و از شیشه جلو عبور می کند. هنگامی که قطرات آب روی شیشه جلو، نور را می‌شکنند، یک حسگر در زیر آینه جلو، تغییر نور را تشخیص می دهد و به برف پاک کن‌ها سیگنال می‌فرستد که فعال شوند.

سنسور خازنی باران در خودرو

میدان االکترونیکی عامل اصلی تشخیص باران در سنسور خازنی است. در این روش دو الکترود بر روی شیشه جلوی خودرو رطوبت بر روی شیشه جلو را تشخیص می‌دهد (این اتفاق در زمانی می‌افتد که قطرات باران بر روی شیشه جمع شوند و ظرفیت الکتریکی بین الکترودها تغییر کند.) و سیگنالی برای فعال سازی برف پاک کن ها ارسال می‌کند. این مدل سنسور باران امروزه رایج تر است و دقیق تر از مدل نوری عمل می‌کند اما به همان نسبت گران تر هم هستند.

معایب سنسور باران

سنسورهای باران در کنار مزایای زیادی که دارند تا حدودی معایب هم دارند، ممکن است در طول زمان این سنسورها دچار مشکل شوند یا آسیب ببینند و نیاز به تعمیر شدن داشته باشند. برخی از مشکلات رایجی که ممکن است در سنسور باران رخ دهد به شرح زیر است:

  • ناهماهنگی سنسور
  • انسداد سنسور یا آسیب به سطح سنسور

    اگر سنسور باران به درستی کار نکند، برف پاک کن های شیشه جلو ممکن است فعال نشوند، یا ممکن است قاطی کنند و به طور مکرر با سرعت بالا فعال شوند و باعث ساییدگی و پارگی غیر ضروری در تیغه‌های برف پاک کن خودرو شوند

حتما بخوانید: ردیابی لحظه‌ای چیست؟

در صورت خرابی سنسور باران چه کنیم؟

هر زمان سنسور باران در خودرو به درستی کار نمیکرد، بلافاصله آن را توسط یک متخصص بررسی و تعمیر کنید. در برخی موارد، کافیست به راحتی با تمیز کردن سطح سنسور یا تنظیم تنظیمات حساسیت سنسور موضوع را حل کنید. اما با این حال، در موارد دیگر، سنسور باران ممکن است نیاز به تعویض کامل داشته باشد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم از دفترچه راهنما یا مشورت شخصی که در این مسئله تخصص دارد استفاده فرمایید.

جمع بندی نهایی

سنسورهای باران در خودرو‌های مدرن و امروزی یک آپشن عالی و حرفه‌ای هستند که ایمنی، راحتی و آسودگی رانندگی را بهبود می‌دهند. سنسور باران قابل اعتماد، دقیق و برای طبیعت و انسان مفید است. با این حال، مانند هر قطعه مصرفی در خودرو، سنسورهای باران ممکن است در طول زمان دچار نقص شوند یا آسیب ببینند. سنسورهای باران را توسط یک متخصص بررسی کنید و برای تعمیر آنها را به هر کسی نسپارید.

سنسور باران در خودرو چیست؟

سنسور باران وسیله ای است که وجود و شدت بارش باران را تشخیص می‌دهد و برف پاک کن شیشه جلو را به طور خودکار فعال می کند. معمولا زیر آینه جلو خودرو قرار دارند.

خلاصه مزایای وجود سنسور باران در خودرو چیست؟

خلاصه مزایای داشتن سنسور باران در خودرو شامل بهبود ایمنی رانندگی، کاهش حواس پرتی، ماندگاری بیشتر برف پاک کن شیشه جلو و بهبود بهره وری سوخت است.

سنسور باران چطور کار می‌کند؟

یک سنسور باران در خودرو با استفادهاز پرتو نور مادون قرمز ساطع شده میزان خیسی شیشه را مورد بررسی قرار می‌دهد.

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 2

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *