ردیاب خودرو

آموزش استفاده از سنسور وزن در ردیاب خودرو و کاربرد آن

استفاده از سنسور وزن در ردیاب خودرو
5
(4)

سنسور وزن در ردیاب خودرو ، وسیله‌ای است که برای کنترل وزن یا بار ماشین طراحی و مورد استفاده قرار می‌گیرد. لودسل (load cell) یکی از سخت افزار‌های کاربردی بوده که بر روی ناوگان‌های حمل‌و‌نقل نصب می‌شود. با کمک این سنسور‌ اطلاعات ارزشمندی درباره مکان، وضعیت بارگیری و تخلیه آن می‌توان به‌دست آورد. در ادامه بیشتر درباره این سیستم و نحوه کارکرد آن آشنا خواهیم شد. این سیستم در مدیریت ناوگان معمولا استفاده می‌شود.

انواع سنسور‌های اتومبیل

هر یک از خودرو‌ها با توجه به نوع کارکرد و وظیفه‌ای که برعهده دارند، دارای سنسور‌های مختلفی هستند. در هنگام رانندگی، راننده نیاز به آگاهی از شرایط ماشین دارد. راننده‌ها از این اطلاعات با کمک سنسور‌هایی که در ماشین تعبیه شده‌اند آگاه می‌شوند. اطلاعاتی مانند وضعیت باد لاستیک‌ها، میزان بنزین و… با کمک این سیستم‌ها به دست می‌آید. برخی از سنسور‌های مهمی که در ماشین استفاده می‌شوند در بخش زیر آورده شده‌اند:

  • سنسور سرعت: این سنسور علاوه بر نمایش سرعت اتومبیل، باعث کاهش نوسانات موتور شده و شتاب خودرو را بهینه می‌کند.
  • سنسور جریان هوا: سنسور جریان هوا به بهبود کیفیت موتور کمک کرده و باعث کاهش مصرف سوخت می‌شود.
  • سنسور فشار روغن: این سنسور میزان فشار روغن را اندازه گرفته و با این کار از آسیب به موتور جلوگیری می‌نماید.
  • سنسور سطح بنزین: مقدار بنزین موجود در باک خودرو را اندازه می‌گیرد.
  • سنسور دمای ورودی: این سنسور به راحت روشن شدن موتور در روز‌های سرد سال کمک می‌کند.
  • سنسور وزن: سنسور وزن وظیفه اندازه‌گیری مقدار و وزن بار حمل شده را به عهده دارد.

البته برخی از این سنسورها در ایران استفاده نمی‌شود و همچنین سنسورهایی همانند بررسی سرعت به صورتی است که در ردیاب خودرو با استفاده از مکان‌یابی، زمان و سنسورهای دیگر به صورت تقریبا دقیق محاسبه می‌شود.

وسایل نقلیه از زمان گذشته تا به امروز دارای سنسور‌های بسیاری بوده‌اند. سنسور وزن یکی از سنسور‌های مهم در صنعت ماشین سازی است. در ادامه مطلب بیشتر با سنسور وزن در ردیاب خودرو آشنا خواهیم شد.

اهمیت سنسور وزن در ردیاب خودرو

برای بسیاری از انواع کامیون‌ها و شرکت‌های حمل‌و‌نقل، دانستن وزن محموله حمل شده برای ایمن کارکردن و به حداکثر رساندن وزن بار مفید، از اهمیت بالایی بر‌خوردار است. زیرا با دانستن این موضوع می‌توانند از جریمه‌های مربوط به حمل بار اضافی جلوگیری به عمل آورند و کیفیت فرآیند حمل‌و‌نقل را بهبود بخشند.

 با توجه به پیچیدگی محاسبه وزن بار در حرکت، از سنسور وزن می‌توان استفاده کرد. این دستگاه نسبت به روش‌های دیگر، خدماتی پایدار‌تر، ارزان‌تر و دقیق‌تر ارائه می‌دهد.

سنسور بار، اطلاعات مربوط به افزایش یا کاهش فشار بار روی محور کنار فنر را به مدیران ناوگان گزارش خواهد داد. سپس سیستم ردیابی خودرو با کمک GPS، مکان و سایر داده‌های وضعیت ماشین را برای سرور ارسال می‌کند. یک کاربر اطلاعات مربوط به تغییرات بار را در قالب پارامتر‌ها یا نمودار‌ها دریافت خواهد کرد. معمولا خروجی سنسور load cell به صورت آنالوگ بوده، بنابراین در هنگام خرید دقت به مبدل آنالوگ دیجیتال اهمیت دارد.

توصیه ما این است قبل از خرید ردیاب خودرو با تیم ردیاب من در ارتباط باشید و اطلاعات بیشتری دریافت کنید.

همچنین ردیاب‌هایی همچون ردیاب تلتونیکا FMB202 و ردیاب FMB120 از سنسور وزن پشتیبانی می‌کنند.

اطلاعاتی که از سنسور وزن می‌توان بدست آورد

سنسور‌های وزن قادر‌ هستند که اطلاعات مفیدی درباره محموله به کاربران ارائه دهند. برخی از این اطلاعات عبارتند از:

  • کسب اطلاعاتی درباره بارگیری یا تخلیه آن
  • کارکرد وسیله نقلیه در حین حمل بار
  • وزن بار جا‌به‌جا شده
  • تعداد دفعاتی که خودرو بارگیری و تخلیه شده است

مزایا سنسور وزن

اگر سنسور وزن در ردیاب خودرو کیفیت مناسبی داشته باشد، دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی است که در بخش زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • امکان نصب آسان و قابلیت استفاده بر روی اتومبیل‌های مختلف
  • تحمل بالا در برابر لرزش تا حدود 5 G/40Hz
  • توانایی تشخیص حجم‌های خالی، جرم بارگذاری شده، اضافه بار یا بارهای خاص
  • طول عمر بالا
  • ضد ضربه و ضد آب
  • قیمت مناسب و در دسترس بودن لودسل

زمینه های کاربرد سنسور بار خودرو

 با توجه به نوع کارکرد وسیله نقیله، سنسور وزن در زمینه‌های مختلفی کاربرد دارد. برخی از کاربردهای این سنسورها عبارتند از:

  • نظارت بر بار مستقیم خودرو‌های سنگین
  • توجه به محدودیت بار اضافی خودروها در بزرگراه
  • مدیریت بار کامیون‌ها
  • نظارت بر تعادل خودرو

عملکرد سنسور وزن در ردیاب کامیون

چگونگی عملکرد سنسور وزن در کامیون‌ها

سنسور‌های وزن بار بر اساس انواع سیستم‌های تعلیق فنری، روش کار متفاوتی دارند. در بخش زیر بطور خلاصه به هر یک از این روش‌ها پرداخته‌ایم.

مقیاس‌گذاری آنلاین بار خودرو برای سیستم تعلیق فنر مکانیکی (Leaf Spring Suspension)

 به منظور نظارت بر تغییرات بار در این وسایل نقلیه، مکانیزمی بر روی خودرو نصب می‌شود تا تغییرات ارتفاع را به تغییرات زاویه‌ای تبدیل کرده و وزن بار را بر اساس داده‌های کالیبراسیون محاسبه کند.

مقیاس بار آنلاین خودرو برای سیستم تعلیق فنر بادی (Air Spring Suspension)

در ادامه بررسی از سنسور وزن در ردیاب خودرو به توضیح در رابطه با مقیاس بار آنلاین خودرو برای سیستم تعلیق فنر بادی می‌پردازیم. کامیون‌های تریلر معمولاً مجهز به این نوع سیستم تعلیق هستند. در این حالت، از سنسور‌های حساس به فشار هوا برای نظارت بر تغییرات بار در سیستم Air Spring Suspension استفاده می کنیم.

 روش کار به این صورت است که داده‌های خروجی سنسور به ورودی آنالوگ دستگاه ردیابی ارسال می‌شوند. سپس این اطلاعات همراه با موقعیت مکانی و وضعیت خودرو به نرم افزار مدیریت ناوگان منتقل شده و وزن بار بر اساس داده‌های کالیبره شده مورد اندازه‌گیری قرار می‌گیرد.

انواع سنسور وزن

سنسورهای‌ وزن یا load cell، در انواع مختلفی در دسترس هستند. هر نوع سنسور با توجه به ویژگی‌هایی که دارد در زمینه‌های متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از انواع سنسور وزن عبارتند از:

  • تک نقطه: این نوع سنسور برای اندازه‌گیری وزن، در خودروهایی با ظرفیت حمل بار کم وزن کاربرد دارد و معمولا بار‌های خارج از مرکز را اندازه می‌گیرد.
  • سنسور‌های خمشی: load cell خمشی بسیار مقرون به صرفه بوده و در برابر خوردگی مقاوم است. از این‌ رو در محیط‌هایی که شرایط دمایی، فشاری و… نامناسبی دارند به‌کار می‌رود.
  • سنسور‌ فشرده سازی: بسیاری از سنسور‌های وزن در این دسته قرار می‌گیرند و به اندازه‌گیری وزن و نیرو می‌پردازند.
  • سنسور کشش و فشار یا s شکل: از این نوع سنسورها در انواع ترازو‌های مورد استفاده برای اندازه‌گیری محصولات کشاورزی، ترازوهای جرثقیلی و آویزان استفاده می‌کنند.

نصب سنسور وزن

نصب هر یک از انواع سنسور وزن در ردیاب خودرو منحصر به فرد است. در هنگام وصل کردن این وسیله در ناوگان‌های حمل و نقل باید مطمئن شد که سنسور، دور از دسترس راننده قرار گیرد. به طوری که او نتواند آن را دستکاری کند. همچنین، باید آن را در جایی از خودرو نصب کرد که از آب و ضربه دور باشد.

روش نصب دو نوع سنسور مورد استفاده در کامیون‌ها به شرح زیر است:

  • سنسور‌های Eurosens Difference 01: این سنسور مناسب سیستم فنر بادی بوده و برای اتصال نیاز به خطوط پنوماتیک دارد. برای این کار از کیت نصب سازنده استفاده می‌کنند.
  • سنسور‌های Eurosens Difference 02: برای سیستم فنری مکانیکی طراحی شده و اغلب نیازمند جوشکاری برای اتصال سنسور به شاسی وسیله نقلیه است.

باید به این نکته توجه کرد که برای کالیبراسیون Eurosens Difference، به ترازو‌های سکو ثابت نیاز داریم.

چگونه سنسور وزن را انتخاب کنیم؟

برای انتخاب سنسور‌های بار، باید اطلاعاتی درباره دیتای خروجی، محل نصب آن و نیاز خود داشته باشیم تا بتوانیم بهترین و با کیفیت‌ترین آن‌ها را انتخاب کنیم. علاوه‌بر این مطالب بهتر است به نکات زیر هم توجه داشته باشیم:

  • محدودیت اندازه‌گیری وزن بار
  • انتخاب سنسور بر اساس کارکرد وسیله و تعیین حداقل و حداکثر ظرفیت مورد نیاز
  • کیفیت و برند تولید‌کننده سنسور
  • شناخت روش نصب آن بر روی خودرو

انواع ماشین‌های استفاده‌کننده از سنسور وزن در ردیاب خودرو

Load cell‌ها به دلیل مزایایی مانند ضد ضربه بودن، غیرقابل دستکاری بودن اطلاعات آن‌ها، کوچکی و… در انواع خودرو‌ها قابل نصب و استفاده هستند. این سنسور‌ها در بسیاری از وسایل نقلیه‌ای که به بهبود کیفیت زندگی ما کمک می‌کنند، نصب می‌شوند. برخی از این خودروها عبارتند از:

  • ماشین‌های حمل زباله
  • خودرو‌های حمل مواد سوختی و اسیدی
  • خودرو‌های مناسب حمل خاک و نخاله
  • ناوگان‌های حمل‌و‌نقل
  • خودروهای حمل‌کننده محصولات معادن

مزیت نصب ردیاب خودرو

نصب ردیاب یا GPS یک راه حل مناسب برای شرکت‌هایی است که تمایل دارند بر ناوگان‌های خود نظارت داشته باشند. معمولا کمپانی‌های حمل‌و‌نقل جاده‌ای، اجاره‌دهندگان خودروها، ماشین آلات ساختمانی و… از GPS استفاده می‌کنند تا بتوانند از موقعیت مکانی خودروهای خود و نحوه برخورد راننده‌ها با این ماشین‌ها مطلع شوند. استفاده از ردیاب در این شرکت‌ها دارای مزیت‌های بسیاری را به همراه آورده و توانسته هزینه‌های آن‌ها را به شکل چشمگیری کاهش دهد. برخی از این مزایا عبارتند از:

  • اطلاع از Location خودرو: با نصب این دستگاه مدیران ناوگان‌ها قادر هستند در مورد موقعیت جغرافیایی وسیله آگاهی بدست آورند و در صورتی که وضعیت اضطراری مانند تصادف پیش آید کمک‌های لازم را ارائه دهند.
  • مصرف سوخت بهینه: با بهینه کردن مسیر راننده و جلوگیری از سرعت زیاد در حین رانندگی، می‌توان مصرف سوخت را به حداقل رساند.
  • جلوگیری از سرقت: با استفاده از GPS و با کمک داده‌های نقشه‌برداری می‌توان از موقعیت دقیق خودرو با خبر شد.
  • قابل نصب بر روی تمام خودرو‌ها: یکی از مزیت‌های ردیاب نسبت به دزدگیر قابلیت نصب آن بر روی تمام اتومبیل‌ها است.

مزایای نصب سنسور وزن در ردیاب خودرو

همان طور که قبل‌تر اشاره کردیم، استفاده از ردیاب مزایای بسیاری دارد و در دنیای پر هرج‌و‌مرج امروزی کمک‌کننده است. حال تصور کنید که ردیاب وسایل نقلیه به سنسور‌هایی مانند دما، محیط، وزن و… مجهز شود.

استفاده از سنسور وزن در ردیاب خودرو‌ علاوه‌ بر اینکه می‌تواند جلوی سرقت اتومبیل را بگیرد. شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا اطلاعات مربوط به کارکرد وسیله نقلیه، حین حمل محموله را بدست آورند.

از دیگر مزایای این سنسور‌ها میتوان به پایین بودن درصد خطا در هنگام اندازه‌گیری وزن بار اشاره کرد.

یکی دیگر از مزیت‌هایی که می‌توان اشاره کرد، وزن کم این سنسور‌ها و قابلیت نصب راحت آن‌ها در کنار ردیاب‌ها است.

کمپانی‌هایی که معمولا با کامیون یا دیگر وسایل حمل بار سر‌و‌کار دارند، ترجیح می‌دهند برای احتیاط بیشتر از سنسور‌های وزن در کنار ردیاب‌ها استفاده ‌کنند. زیرا با کمک این سنسورها، مدیران این ناوگان‌ها قادر هستند اطلاعات دقیقی از زمان و تعداد دفعات بارگیری و تخلیه بار به دست آورند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کرده‌ایم درباره سنسور وزن در ردیاب خودرو توضیحاتی بدهیم. این وسیله با نصب بر روی خودرو و اتصال به دستگاه ردیاب، می‌تواند وزن بار را در هر لحظه محاسبه کند؛ از این‌رو یکی از سنسور‌های پرکاربرد در صنعت حمل‌و‌نقل جاده‌ای محسوب می‌شود. ممنون که تا آخر این مطلب با ما همراه بوده‌اید.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با متخصص برق و تعمیرات خودرویی مشورت کنید. اطلاعات بیشتر

آیا نصب و اتصال سنسور وزن به ردیاب خودرو کار ساده‌ای است؟

در واقع پاسخ این سوال خیر است، زیرا پیچیدگی‌ها و تنظیماتی دارد که باید توسط فردی متخصص یا آشنا به مسائل ردیابی و سنسورهای وزن انجام شود.

آیا تمامی ردیاب‌ها قابلیت اتصال به سنسور وزن را دارند؟

خیر، تنها ردیاب‌هایی که تعداد ورودی آنها برای اتصال به سنسور وزن مناسب است می‌توانند و این ردیاب‎ها باید بتوانند پشتیبانی کنند از سنسور وزن.

بزرگوار به این مطلب امتیاز دهید

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 4

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

author-avatar

درباره تیم فنی

تیم فنی ردیاب من محتواهایی کاربردی و حرفه‌ای را در وبلاگ ردیاب من در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. ✌️ از خواندن مقالات غافل نشوید. استفاده از مقالات با ذکر منبع بلامانع است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *